دانشکده علوم حدیث

شاید شما تا کنون از کنار این دانشکده گذشته اید اما نمی دانید چیست؟پس حتما مطلب را بخوانید.


دانشکده علوم حدیث، یکی از مؤسسات آموزش عالی غیردولتی- غیرانتفاعی است که از سال 1378 با مجوز رسمی شورای عالی انقلاب فرهنگی، در جوار حرم حضرت عبدالعظیم علیه السّلام فعالیت آموزشی خود را آغازکرده است. ضمناً دانشکده علوم حدیث قم از سال 1384 فعالیت خود را آغاز کرد.

اهداف دانشکده: 
با توجه به نقش اساسی احادیث پیشوایان معصوم در شناخت معارف اصیل اسلامی و دستورالعمل‌های نجات‌بخش و سعادت‌آفرین این دین آسمانی، دانشکده علوم حدیث با اصل قراردادن آموزش علوم حدیث، اهداف بلندی را پی‌گیری می‌کند که از آن جمله می‌توان به این موارد اشاره کرد: 
1- ارتقاء سطح فرهنگ و دانش جامعه 
2- تأمین نیروی انسانی متخصص موردنیاز کشور 
3- ایجاد زمینه مناسب برای فعالیت همه جانبه مردم در امر گسترش و اعتلای دانش کشور

دوره‌های آموزشی:1- مقطع کارشناسی 2- مقطع کارشناسی ارشد 3- مقطع دکتری 4- دوره‌ های آموزش الکترونیکی

1- مقطع کارشناسی(رشته علوم حدیث): از سال 1378، اولین دوره از دانشجویان دانشکده از طریق آزمون سراسری دانشگاه‌ها وارد مقطع کارشناسی دانشکده شدند و با تلاش‌های فراوان مسئولان، اساتید و دانشجویان این دانشکده هر ساله فارغ‌التحصیلان این مقطع، با موفقیت چشم‌گیری در آزمون کارشناسی ارشد دانشگاه‌ها می‌درخشند و اکثر رتبه‌های برتر رشته علوم قرآن و حدیث سراسر کشور را به خود اختصاص می‌دهند. 
1-1- واحدهای درسی مقطع کارشناسی علوم حدیث این مقطع درسی 135 واحد است که مهمترین عناوین آنها به شرح زیر است: 
الف) دروس عمومی 11 واحد (شامل: فارسی، زبان خارجی، تربیت بدنی و...)‌
ب ) دروس پایه 74 واحد (شامل: اخلاق، تفسیر قرآن، تجوید قرآن، تاریخ عصر بعثت، تاریخ تشیع،‌کلام و عقاید، صرف و نحو عربی، مکالمه عربی و...)
ج ) دروس تخصصی 50 واحد (شامل: تاریخ حدیث شیعه، اصطلاحات حدیثی، آشنایی با علم رجال، مبانی فهم حدیث، مستشرقان و حدیث و...)
1-2- شیوه پذیرش مقطع کارشناسی علوم حدیث: این دانشکده در حال حاضر در مقطع کارشناسی رشته علوم حدیث از میان داوطلبان آزمون سراسری در گروههای آزمایشی 1، 2و 3 به شیوه متمرکز دانشجو می‌پذیرد. شایان ذکر است که سازمان سنجش آموزش کشور، اسامی پذیرفته‌شدگان این دانشکده را همراه با پذیرفته‌شدگان دیگر مراکز آموزش عالی، در نیمه شهریورماه هر سال اعلام خواهد کرد.

2- مقطع کارشناسی ارشد: 
دانشکده در سال 1382 مجوز جذب دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد را دریافت کرد. دانشکده طی چند دوره در گرایشهای تفسیر اثری، کلام و عقاید و نهج‌البلاغه دانشجو پذیرفته است. همچنین کار طراحی و کسب مجوزهای لازم برای گرایشهای دیگر در حال پیگیری و اقدام است. 
2-1- واحدهای درسی مقطع کارشناسی ارشد علوم حدیث دروس این مقطع در 28 واحد درسی و 4 واحد پایان‌نامه تنظیم شده است. علاوه بر این دانشجویان موظف‌اند دروس پیش‌نیاز را نیز بگذرانند. 
برخی از واحدهای درسی دوره کارشناسی ارشد عبارتند از: 
الف) گرایش تفسیر اثری: (شامل: روش‌شناسی تفسیر اثری، آسیب‌شناسی روایات تفسیری، قرآن و روایات اهل بیت علیه السّلام، تفسیر موضوعی و...)‌
ب ) گرایش کلام و عقاید اسلامی: (شامل : حوزه‌ها و مکاتب حدیثی، کتابشناسی احادیث اعتقادی، علم کلام، علم و معرفت در قرآن و حدیث و...)‌
ج ) گرایش نهج‌البلاغه: (شامل :‌رابطه نهج‌البلاغه با قرآن، عرفان و دعا در نهج‌البلاغه، مباحث اعتقادی در نهج‌البلاغه، اخلاق و تربیت و...)‌
2-2- شیوه پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد علوم حدیث (گرایشهای تفسیر اثری، کلام و عقاید، نهج‌البلاغه)علاقمندان به تحصیل لازم است ابتدا در آزمون ورودی تحصیلات تکمیلی رشته علوم قرآن و حدیث شرکت کنند و پس از اعلام نتایج اولیه، در صورت مجاز بودن به تعیین رشته، می‌توانند با درج کد مربوطه به هریک از گرایشها، این دانشکده را نیز انتخاب کنند. آنگاه اسامی کسانی که امتیاز لازم را به دست آورده باشند تا چندبرابر ظرفیت از سوی سازمان سنجش آموزش کشور دانشکده اعلام می‌شود و پس از شرکت این افراد در مصاحبه علمی و عمومی، حائزان شرایط، به سازمان سنجش معرفی می‌شوند و متناسب با رتبه علمی و انتخاب رشته محل داوطلبان، پذیرفته‌شدگان نهایی به این دانشکده معرفی خواهندشد. 
ضمناً طلاب واجد شرایط، نیز می‌توانند پس از موفقیت در آزمون اختصاصی در یکی از گرایشهای رشته علوم حدیث ادامه تحصیل دهند.

3- مقطع دکتری (دانشجویان مقطع دکترا در دانشکده علوم حدیث قم مشغول به تحصیل خواهندشد.): دانشکده پس از اخذ مجوز اجرای مقطع دکتری از سال 85 در رشته مدرسی معارف اسلامی گرایش قرآن و متون دانشجو پذیرفته است، همچنین طراحی و اخذ مجوزهای لازم برای مقطع دکتری گرایش‌های رشته علوم حدیث در حال پیگیری است.

4- آموزشهای الکترونیکی (مجازی): دانشکده علوم حدیث در کنار موفقیتهای درخشانی که در بخش آموزش حضوری به دست آورده، این توفیق را داشته است که به عنوان یکی از مراکز پیشتاز دانشگاهی در زمینة آموزش الکترونیکی، با استفاده از شبکة اینترنت، امکان بهره‌گیری از آموزشهای خود را برای گروه بیشتری از مشتاقان فراهم سازد. برنامة اصلی این طرح، ارائة تمامی دروس مصوب رشتة دانشگاهی علوم حدیث به صورت غیرحضوری(مجازی) و اعطای مدرک رسمی به دانش‌آموختگانی است که بتوانند این دوره را با موفقیت و بازده بالای علمی پشت سر بگذارند. 
یکی از شیوه‌های نوین و کارآمد برای گسترش آموزش و ایجاد امکان فراگیری برای همة مشتاقان، در هر زمان و از هر مکان، بهره‌گیری از امکانات و مزایای شبکة اینترنت و آموزش الکترونیکی است. با توجه به اهداف دانشکده و لزوم بهره‌گیری از ابزارهای نوین ارتباطی و آموزشی در عرصة آموزش علوم و معارف اسلامی، این دانشکده از سال 1381 به صورت متمرکز کار مطالعه و برنامه‌ریزی در این زمینه را آغاز کرد و به لطف خداوند متعال و عنایت اهل بیت(علیهم‌السلام)، پیش از سایر مراکز دانشگاهی کشور، اولین دورة الکترونیکی خود را از تابستان 1383 در شبکة جهانی اینترنت ارائه نمود. 
4-1- دوره های رسمی و آزاد: با راه‌اندازی آموزشهای الکترونیکی (مجازی) فرصتی استثنایی در اختیار مشتاقان فراگیری علوم اسلامی و داوطلبان تحصیلات دانشگاهی قرار گرفته است. همة علاقمندان می‌توانند هر نقطه از جهان و در هر ساعت از شبانه‌روز با مراجعه به پایگاه اینترنتی دانشکده پس از ثبت‌نام، از امکانات و دروس آن استفاده کنند. این برنامه‌ها از طریق دوره‌های رسمی و دوره‌های آزاد ارائه می‌شود. دوره‌های رسمی که همراه با مدرک مورد تایید وزارت علوم است، شرایط و مقررات خاص خود را دارد؛ اما علاقمندانی که بخواهند بدون رعایت مقررات و شرایط دوره‌های رسمی از همه یا بخشی از دروس استفاده نمایند می‌توانند در دوره‌های آزادی که در هر ترم تحصیلی برگزار می‌شود شرکت کنند. 
مشتاقان فراگیری علوم اسلامی می‌توانند از همه نقاط جهان با مراجعه به پایگاه http://vu.hadith.ac.ir دروس مزبور را به صورت مجازی بگذرانند.

امکانات و مزایای دانشکده علوم حدیث: 
ساختمان دانشکده با زیربنای بیست هزار متر مربع در جوار حرم مطهر حضرت عبدالعظیم علیه السّلام در شهرری احداث شده و فضاهای آموزشی، پژوهشی، اداری و رفاهی موردنیاز در آن پیش‌بینی شده است. 
- برخورداری از فضای مناسب آموزشی 
- امکانات کمک آموزشی از قبیل مرکز رایانه و آزمایشگاه زبان 
- بهره‌گیری از برنامه‌های متنوع آموزشی و پژوهشی با استفاده از اساتید مجرب 
- کتابخانه‌های علوم قرآنی و تاریخ اسلام
- کتابخانه تخصصی علوم حدیث با ظرفیت 250 هزار جلد کتاب 
- تالارهای مطالعه جداگانه برای برادران و خواهران 
- مرکز اطلاع‌رسانی و اینترنت 
- مرکز نجوم و ستاره‌شناسی (شامل رصدخانه و آسمان‌نما) 
- تالارهای اجتماعات 
- مجموعه ورزشی (شامل استخر، سونا، سالن بدنسازی و...) 
- سالن غذاخوری

نشانی دانشکده علوم حدیث تهران، شهرری ، جنب حرم مطهر حضرت عبدالعظیم علیه السّلام، صندوق پستی:‌ 477-18735 
تلفن: 6-55952524-021 دورنگار: 55952385-021 
پست الکترونیک: info@hadith.ac.ir 
نشانی در اینترنت: www.hadith.ac.ir


نشانی دانشکده علوم حدیث قم: 
قم، میدان 72 تن، بزرگراه امام علی(ع) (کمربندی قم-کاشان)، کیلومتر 6، مؤسسه علمی، فرهنگی دارالحدیث، دانشکده علوم حدیث قم، صندوق پستی: 1139-37195

تلفن: 71766-0251 دورنگار: 7785045-0251
آدرس سایت دانشکده قم: www.qom.hadith.ac.ir 
پســـت الکتــرونیــکی: info@qom.hadith.ac.ir 
 



منبع:www.abdulazim.com