مرکز نجوم و آسمان نما حرم حضرت عبدالعظیم (ع)

صدخانه عبدالرحمن صوفی رازی
عبدالرحمن صوفی رازی از منجمین و دانشمندان بنام ایران و جهان ( به نام ZUFI  در فرهنگ نامه نا
سا) است که در سال 282 هجری قمری در شهرری متولد شد و رصد اجرام آسمانی را بدون داشتن تلسکوپ به انجام رساند و نخستین دانشمندی بود که کهکشان آندرومدا را با چشم دیده و کشف آن را به نام خود ثبت کرد . از فعالیت های علمی او می توان به تعیین اندازه نصف النهار شیراز ، ابداع علم نور سنجی در ستارگان ، ساخت مدل کره آسمان و مشخص‌کردن‌مواضع دقیق جرمهای آسمانی بر روی آن ،( این پلانتاریوم در موزه شهر قاهره قرار دارد) اشاره کرد . همچنین کتاب صورالکواکب از آثار این دانشمند بزرگ است. شایان ذکر است برخی از دهانه های شهاب سنگی کره ماه به پاس خدمات ارزنده او به نام وی در مدار 22 درجه جنوبی و نصف النهار 13 درجه در کره ماه ثبت شده است. این محقق در سال 365 هجری قمری در شهر شیراز وفات یافت و در همان شهر به خاک سپرده شد. برای پاس داشت مقام و الای این دانشمند بزرگ رصدخانه آستان مقدس حضرت عبدالعظیم به نام او آذین یافته است.

رصدخانه عبدالرحمن صوفی رازی ، دارای یک گنبد دوار به قطر 4 متر و دریچه بازشو به عرض یک متر است که یک دستگاه تلسکوپ انکساری مدل سلسترون  ED7_ 180 با فاصله کانونی 1000 میلیمتر و قطر عدسی شیئی 180 میلیمتر در آن قرار گرفته است . این تلسکوپ که توانائی بزرگنمائی 30 الی 500 برابر (به کمک عدسی بارلو) را داراست ،مجهز به رایانه کوچک ویژه(NGC-Max ) و پدل(دستگاه کنترل حرکت) است که با استفاده از آنها میتوان با دقت و تنها با درج مختصات اجرام آسمانی به آسانی نسبت به رصد آنها اقدام نمود. همچنین تلسکوپ مجهز به دستگاه CCD (آشکار سازی رایانه ای) از نوع ST8 است که با اتصال به تلسکوپ و دستگاه رایانه ، میتـوان تصـاویر الکترونیکی از اجرام آسمانی را ثبت و با بهره گیری از نرم افزارهای موجود به تحلیل و مطالعه بر روی آنها پرداخت. همچنین برای رصد های خارج از محوطه ، تلـسکوپ 18 اینچ ویکسن نـیوتنی تمام اتوماتیک مورد اســتفـاده قرار می گیرد .

 رصد خانه عهد ابومحمود خجند رازیابومحمود حامد بن خضر خجندی رازی : وفات او را حدود 390 هجری دانسته اند او منجم و ریاضی دانی معروف بود و به رصدهای نجومی چندی پرداخت که از آنجمله می توان از تعیین میل دایرõ البروج (میل کلی) و اندازه گیری عرض جغرافیایی ری نام برد. او با ابوریحان در ری ملاقات داشته و با وی مراوده و مباحثه می کرده است . ابوریحان درباره او گفته است که یگانه عصر خویش در صنعت اسطرلاب و آلات نجومی بود او بنیانگزار اولین رصدخانه علمی در ایران در حدود 1000 سال پیش می باشد. پس بنا به یاد این دانشمند فرزانه رصدخانه ای به سبک رصدخانه ری باستان در مجموعه ساخته شده است.
رصدخانه عهد ابومحمود خجند رازی در مجموعه مرکز نجوم آستان مقدس ، دارای اطاقی به صورت 6 ضلعی و گنبدی به قطر حدود 6 متر است که وسایل رصدی قدیمی در آن نهاده شده است . از قبیل ربع جداری که از زمانهای قدیم با این دستگاه میتوانستند ارتفاع خورشید ،‌ظهر شرعی و همچنین فصلهای مختلف را مشخص نمایندو ذات الشعبتین که دستگاهی برای اندازه گیری ارتفاع اجرام آسمانی(ماه ، ستارگان ، سیارات) از افق بود و همچنین کره فلکی و اسطرلاب از ابزار رصدی این مجموعه زیبا می باشد.



کتابخانه تخصصی نجومکتابخانه تخصصی نجومی آستان مقدس به عنوان تنها مجموعه تخصصی موجود در ایران که بیش از 2500 عنوان کتـابهای فـارسی، عـربی، انگلیسی و نجومی را در خـود جای داده است. همچنین معتبرترین مجلات تخصصی جهان نظیر Sky & Telescope و Astronomy نیز بطور ماهانه دریافت و برای مطالعه در اختیار عموم علاقمندان و دانش پژوهان قرار می گیرد.

 

لابراتوار عکاسی بـا تـوجه بـه امکان عکسبرداری توسط تلسکوپ از اجرام آسمانی یک لابراتوار اختصاصی برای ظهور و چاپ عکـس های رنـگی ، سیاه و سفید با تمامی تجهیزات مورد نیاز اعم از اگراندسیور ، داروها و سایر موارد جانبی ، درجوار رصدخانه تاسیس شده که به ویژه برای برگزاری نمایشگاههای عکس ، مورد استفاده قرار می گیرد . تاکنون‌نمایشگاههایی‌از عکسهای خسوف و کسوف، سیارات منظومه شمسی ، سحابی ها و   در معرض دید علاقمندان قرار گرفته است.


تماشاگه تقویم « عبدالغفار نجم الدوله» این تماشاگه تقویم که اولین تماشاگه تقویم در ایران است به همت استاد محمدرضا صیاد از اساتید تقویم کشور در مرکز نجوم بنیانگذاری شد در این تماشاگه مراحل شکل گیری تقویم هجری شمسی از دوران گذشته تا عصر حاضر به نمایش گذاشته شده است.و همچنین پژوهش و کارشناسی در مورد مسائل تقویمی ( اوقات شرعی ، قبله و ...) از دیگر خدمات ارائه دهنده این قسمت است .

دوره های آموزشی مرکز نجوم آستان مقدس فعالیت آموزشی خود را به طور رسمی از سال 1379 و با ارائه دوره های ویژه برای دانشجـویان دانشـکده عـلوم حدیث و حوزه علمیه آستان آغاز کرد و از سال 1380 دوره های مختلف مقدماتی، نجوم‌کروی، نجوم محاسباتی عکاسی نجومی ، طراحی و ساخت سیستمهای خورشیدی ، مدلسازی ستارگان ، فضا و زمان ، اختر شناسی هسته ای و هواشناسی زیر نظر استادان نجوم کشور  برای عموم برادران و خواهران علاقمند اعم از دانش آموزان ، دانشجویان ، طلاب ، سایر داوطلبان دایر شده است .به دانش آموختگان ، پس از پایان دوره مدرک ویژه ای اعطا می شود.

از دیگر برنامه های آموزشی ، معرفی ابزار آلات نجومی از قبیل GPS  ، ‌افلاک نما ، تئودلیت ، دوربین دوچشمی ، تلسکوپ ، CCD (آشکار سازی کامپیوتری) ، تلسکوپ رادیوئی به علاقمندان است.

فعالیت های رصدی و سمینارهای نجومی

- دانش‌آموختگان ‌در مرکز، علاوه ‌بر شرکت در دوره های تئوری ، درس های عملی ستاره شناسی را نیز در برنامه های رصد شبانه و یا شرکت در گروه های رؤیت هلال ماه فرا می گیرند.
- در هر فصل و به مناسبت های گوناگون سمینارهای نجومی با حضور کارشناسان و اساتید کشور ، پیرامون علوم ستاره شناسی و اتفاقات نجومی برگزار می شود که تا به حال سی و سه نشست علمی ـ تخصصی در مرکز نجوم برای 860 نفر برگزار گردیده است.
- برگزاری سه دوره آموزشی با 14 عنوان کلاس برای 498 نفر از علاقه مندان درباره علوم نجوم .
- انجام سه پروژه تحقیقاتی درباره تقویم .

نمایشگاه دائمی عکس کوشیار گیلانی در این نمایشگاه تصاویری که از ساختار و تحول ستارگان « قبل از تولد ، تولد،مرگ» و سیارات و خورشید توسط تلسکوپ این مجموعه عکسبرداری شده در معرض دید علاقه مندان قرار می گیرد.
این نمایشگاه به نام منجم فرزانه قرن چهارم هجری کوشیار گیلی مزین شده است.

کتابخانه الکترونیکی خواجه ابوالفضل هروی رازی  در راستای‌گسترش‌دانش به سبک نوین و دسترسی علاقه‌مندان منابع سمعی و بصری پیرامون پدیده های نجومی ، کتابخانه الکترونیکی مرکز با داشتن بیش از 1200 عنوان کتاب(e _ book ) و بیش از 200 عنوان حلقه نوار ویدئوئی و CD افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفت.
و این مجموعه به نام خواجه ابوالفضل هروی منجم و ریاضی دان مشهور قرن سوم و چهارم هجری و طراح قضیه فرما نامگذاری شده است.

مرکز اطلاعات هواشناسیاز آنجا‌که مکمل کاووشها و پژوهشهای رصدی دانستن اوضاع جوی و دمای منطقه و مقدار رطوبت محیط می باشد . مرکز هواشناسی با تجهیزات هواشناسی مورد نیاز مجهز و مورد بهره برداری قرار گرفته است.

واحد تعیین قبلهاین واحد با دارا بودن کارشناسان خبره انحراف قبله را با استفاده از نرم افزارها و ادوات رصدی مدرن با دقت ثانیه قوسی تعیین و شاخص گذاری می نماید متقاضیان می توانند جهت گرفتن وقت تعیین قبله از سراسر کشور با شماره تلفن های مرکز نجوم تماس حاصل فرمایند .

مرکز مطالعات ستاره شناسی رادیوئی شهرریببا توجه به اینکه تکنولوژی کنونی ستاره شناسی در جهت بازه های غیر نورانی ستارگان جهت گرفته و پهنه های رادیوئی ستارگان را محور توسعه علمی قرار داده است لذا مرکز نجوم با بهره گیری از آنتن به مساحت 27 متر مربع اقدام به رصد رادیوئی خورشید و سیارگان و ثبت اطلاعات آن در رایانه با نرم افزارهای مخصوص نموده است.

 

مرکز اسناددر این مرکز که به همت استاد محمدرضا صیاد پژوهشگر نمونه کشور بنیان آن نهاده شده اسناد مربوط به فعالیتهای مرکز نجوم به روایت تصاویر نگهداری و در بعضی از موارد در معرض دید عموم
قرار می گیرد.  

 

آسمان نما و خانه علم مرکز آسمان نما و خانه علم آستان مقدس حضرت عبدالعظیم علیه السّلام در ایام خجسته میلاد رسول اکرم (ص) در روز پنجشنبه هفدهم اردیبهشت 1383 افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفت مرکز آسمان نما و خانه علم ، متشکل از افلاک نما ، خانه علم ، افلاک نمای مسطح ، نمایشگر انفجار بزرگ ، بازارچه نجومی و مجموعه ای به عنوان نمایشگاه اختراعات دانش پژوهان کلاسهای علمی ـ تخصصی مرکز نجوم آماده بازدید دانش آموزان و علاقمندان است.

 

خانه علم محیطی علمی ـ تفریحی که در آن امکاناتی فراهم آمده است تا عموم مردم خصوصاً نوجوانان بتوانند از طریق مشاهده ، لمس ، آزمایش ، گوش دادن و مطالعه و استفاده از کامپیوتر در معرض پدیده های مختلف علمی در زمینه های مختلف علوم پایه (ریاضی ، شیمی ، زیست و زمین شناسی ) و تکنولوژی قرار گیرند.تابلوی تصاویر پنهان ، رادیوی دستی ، گویهای نیوتونی ، تابلوی تصاویر متحرک ، تابلوی امواج مافوق صوت ، تابلوی انفجار بزرگ ، مجموعه ای از تجهیزات و سیستمهای خورشیدی ، آزمایشات فیزیکی و مکانیکی ، اختراعات نفرات برتر جشنواره خوارزمی ، دستگاه لیساژور ، دستگاه گفتگوی با تأخیر نمونه ای از تجهیزات به نمایش درآمده در خانه علم است.هر کدام از تجهیزاتی که در تالار علم قرار دارد به نوبه خود بیان گر یک حرکت علمی می باشند به طور مثال تجهیزاتی که در قسمت میانی خانه علم قرار دارند بیانگر بعضی از پدیده هایی می باشند که در زندگی روزمره ما اتفاق می افتد و مابیشتر وقتها بی تفاوت از کنار آنها رد می شویم لیکن در این محیط به راحتی با فشار دادن یک دکمه آن پدیده علمی را تجربه می کنیم در قسمت ابتدائی خانه نیز تجهیزاتی قرار گرفته است که آزمایشات مربوط بـه دوران تحصیل را برای جوانان تداعی می کند این بخش شامل آزمایشاتی است که مربوط به مقطع دبیرستان می شود و در انتهای سالن نیز وسایلی قرار دارد که مربوط به مقطع راهنمائی می باشد این وسیله که مشتمل از یک آب نمای زیبا به همراه توربین آبی می باشد در حقیقت چند کار انجام می دهد یکی شبیه سازی تولید برق در دهانه رودخانه ها و دیگری ایجاد صدایی دل انگیز با دامنه ای مناسب برای تمدد اعصاب.

افلاک نما مجموعه ای از ابزارهای مختلف که موقعیتهای گوناگون زمین ، ماه ، خورشید و اجرام آسمانی دیگر را جهت آشنایی مقدماتی با اخترشناسی نمایش می دهد . «چین لوچیه» منجم چینی در سال 463 م نخستین آسمان نما را ساخت .

افلاک نمای این مرکز از نوع E – 5  که قابلیتهای ذیل را دارا می باشد:

ـ نمایش 1024 ستاره در نیمکره شمالی و جنوبی
ـ نمایش عرض جغرافیایی از استوا تا قطب شمال
 ـ نمایش 88 صورت فلکی در نیمکره شمالی و جنوبی
ـ نمایش سیارات منظومه شمسی
ـ نمایش ماه گرفتگی و خورشید گرفتگی
ـ دارای مختصات تصویری خط استوا ، دایره البروج و نصف النهار .
ـ نمایش تصاویر صورتهای فلکی ، وضعیت طلوع و غروب خورشید و نمایش کهکشان راه شیری.

بازارچه نجومی
این غرفه که در سالن آسمان نما و تالار علم قرار دارد به ارائه محصولاتی از قبیل :
CD و DVD های علمی ،‌ نجومی ، مستند فضایی ، وسایل کمک آموزشی نجومی ، کتابهای علمی و نجومی ،‌نقشه های جغرافیایی ،لوازم جانبی رایانه و غیره به دانش پژوهان و بازدید کنندگان علاقمند پرداخته است.

نمایشگاه مطالعات طبیعی شهرری
در ایـن نمـایشگاه در راستـای معرفی شهرری از لحاظ محیط زیست و عوارض طبیعی ، نمایشگاهی از کانی ها و سنگ های محیط به همراه گونه های گیاهی و جانوری آن در محوطه آسمان نما و تالار علم به نمایش گذاشته شده است

 محصولات نجومی

اسطرلاب نجومی
وسیله ای که به مدد آن می توان با توجه به وقعیت منطقه و فصل و زمان رصد ، صور فلکی موجود در آسمان منطقه را پیدا کرده و مشخص نموده چه ستاره ای در بالای سر ، چه ستاره ای در حل طلوع و چه ستاره ای در حال غروب است .

مجله نجومی روشنان آستان
این مجله علمی نجومی با کمک پژوهشگران مرکز بصورت فصل نامه در قالب ویژه نامه هایی علمی به چاپ می رسد که تا کنون یعنی از 1387 تا 1388 ، 15 شماره از آن به چاپ رسیده است .

شرایط بازدید از مرکز عموم علاقمندان می توانند ضمن تماس با شماره تلفن 55951286 یا مراجعه به مرکز واقع در ضلع جنوبی حرم مطهر ، دانشکده علوم حدیث ، نسبت به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص دوره ها و برنامه های عمومی مرکز ، کسب اطلاع نمایند. 

منبع:www.abdulazim.com

کتابخانه های شهرری


 
کتابخانه عمومی امام خمینی(ره)  :
نشانی : شهرری ، ضلع شرقی حرم حضرت عبدالعظیم علیه السّلام ، بوستان دانش(سه دختران) ، کتابخانه عمومی امام خمینی (ره) ، تلفن :
55903045

* * * * * * * * * * * * * * *

این کتابخانه از محلّ اعتبارات مقام معظّم رهبری تأمین اعتبار و احداث گردیده و دارای 500 متر مربع زیربنا در دوطبقه شامل مخزن کتاب ، سالن مطالعه برادران ، سالن مطالعه خواهران و قسمت نشریّات و روزنامه می باشد و در سال 1379 به مناسبت عیدغدیر افتتاح و مورد بهره برداری کامل رسید . کتابخانه دارای ساختمان سرایداری مستقل که با  اعتباری بالغ بر 20 میلیون تومان هزینه ساخته شده است . کتابخانه دارای 11516 جلد کتاب و تعداد 1300 نفر عضو فعّال می باشد تعداد 140 عنوان نشریّات و 5 عنوان روزنامه در ماه در این کتابخانه به اعضاء و علاقه مندان عرضه می گردد . تعداد مراجعین این کتابخانه در ماه 2421 نفر و تعداد کتب به امانت داده شده در روز 60 جلد می باشد کتابخانه بطریق سیستم بسته و طبقه بندی دیویی اداره می گردد و دارای دو بخش کودکان با تعداد 600 جلد کتاب و بخش تخصّصی ری شناسی با 50 جلد کتاب در زمینه ری شناسی جهت استفاده محققان و نیز پژوهشگران و عموم در همان سال دایر گردید. این کتابخانه مجهّز به سیستم رایانه بوده و سرویس دهی امانت کتاب و اطّلاعات به اعضاء و مراجعین بوسیله رایانه انجام می گیرد . کتب مورد نیاز این کتابخانه عمدتاً از طریق نهاد کتابخانه های عمومی کشور و خانه تازه های کتاب تأمین می شود که بطور متوسط سالیانه 50 جلد کتاب به مجموعه افزوده می گردد ، درجه فرهنگی کتابخانه 1 و فیزیکی 2 می باشد . میزان عضویت سالانه کتابخانه 10000 ریال بوده و تعداد نیروی انسانی کتابخانه در حال حاضر یک نفر با مدرک کارشناسی و یک نفر با مدرک تحصیلی دیپلم و یک نفر با مدرک تحصیلی فوق دیپلم و یک نفر نیروی خدماتی می باشد و ساعت کار کتابخانه 7:30 الی 19 می باشد .

تعداد نیرو

تعداد کتب امانت داده شده در طول 6 ماه

تعداد مراجعین در 
طول 6 ماه

تعداد نشریّات 
در طول 6 ماه

تعداد کتب موجود

تعداد عضو به نفر

نام کتابخانه

4 نفر

12495

14433

315

11516

1300

امام خمینی (ره)

 

 کتابخانه عمومی باقرالعلوم  علیه السّلام باقر شهر
نشانی : باقرشهر ،نبش خیابان یادگار امام ، کتابخانه عمومی باقرالعلوم  علیه السّلام ، تلفن : 
55209944

* * * * * * * * * * * * * * *

این کتابخانه درسال 1381 همزمان با هفته کتاب تأسیس گردید ، ساختمان این کتابخانه از محلّ بودجه استانی توسط اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی احداث گردیده است . زمین کتابخانه بالغ بر 1000 مترمربع با زیربنای 450 مترمربع شامل مخزن کتاب ، سالن مطالعه خواهران و سالن مطالعه برادران ، بخش مطالعه نشریّات و روزنامه و نمازخانه خواهران و برادران می باشد . کتابخانه دارای 7209 جلد کتاب و تعداد 1242 نفر عضو فعّال می باشد . تعداد 67 عنوان از نشریّات بطور ماهانه و 4 عنوان روزنامه به طور روزانه در این کتابخانه به اعضاء و علاقمندان عرضه می گردد . تعداد مراجعین این کتابخانه در ماه 2000 نفر و تعداد کتب به امانت داده شده 1200 جلد در ماه می باشد ، کتابخانه بطریق سیستم باز و طبقه بندی دیوئی اداره می گردد . این کتابخانه مجهّز به سیستم رایانه بوده و با نصب و راه اندازی این سیستم ورود اطلاعات مربوطه خاتمه یافته است . کتب کتابخانه از طریق نهاد کتابخانه های عمومی کشور و خانه تازه های کتاب شهرستان ری تأمین می گردد . درجه فیزیکی کتابخانه 4 و درجه فرهنگی آن 2 می باشد . میزان حقّ عضوّیت سالیانه کتابخانه 10000 ریال در سال برای تمام گروههای سنی می باشد . تعداد پرسنل کتابخانه 3 نفر که 2 نفر کارشناس و 1 نفر خدماتی است . لازم بذکر است از 2 نفر نیروی کتابدار ، 1 نفر از طریق شهرداری باقرشهر بصورت مأمور در این کتابخانه  تأمین گردیده است.ساعت کار کتابخانه 7:30 صبح الی 19 عصر می باشد .

تعداد نیرو

تعداد کتب امانت داده شده در طول 6 ماه

تعداد مراجعین در 
طول 6 ماه

تعداد نشریّات 
در طول 6 ماه

تعداد کتب موجود

تعداد عضو به نفر

نام کتابخانه

3 نفر

6554

11073

332

7209

1242

باقرالعلوم علیه السّلام

 

 کتابخانه عمومی صاحب ابن عباد خاورشهر :
نشانی : شهرری ، جاده خاوران ، خاورشهر ، بوستان شهید بابائی ، کتابخانه عمومی صاحب ابن عباد ، تلفن : 02212470350

* * * * * * * * * * * * * * *

این کتابخانه از محلّ بودجه استانی در سال 1376 آغاز و در بهمن ماه سال 1381 افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفت . زمین کتابخانه بالغ بر 1000 متر مربع با زیربنا 450 مترمربع شامل مخزن کتاب ، سالن مطالعه خواهران ، سالن مطالعه برادران و بخش مطالعه روزنامه و نشریّات می باشد .کتاخانه دارای 7084 جلد کتاب و 1135 نفر عضو فعّال می باشد . تعداد 36 عنوان نشریات و چهار عنوان روزنامه در ماه در این کتابخانه به اعضاء و مراجعین عرضه می گردد . تعداد مراجعین این کتابخانه 1557 نفر در ماه و تعداد کتب به امانت داده شده 1174 جلد کتاب در ماه می باشد کتابخانه بطریق سیستم باز و بر اساس طبقه بندی دیویی خدمات ارائه می نماید .
کتب مورد نیاز کتابخانه از طریق نهاد کتابخانه های عمومی کشور و خانه تازه های کتاب شهرستان ری بطور متوسط سالیانه 500 جلد کتاب تأمین می گردد. درجه فیزیکی کتابخانه 4 و درجه فرهنگی آن 2 می باشد . میزان حقّ عضویّت سالیانه کتابخانه 10000 ریال برای تمام گروههای سنی می باشد ، کتابخاه مجهز به سیستم رایانه بوده و ورود اطلاعات کتب در کامپیوتر می باشد . تعداد پرسنل کتابخانه 2 نفر کتابدار مدرک کارشناسی و یک نفر نیروی خدماتی و سرایدار می باشد.ساعت کار کتابخانه از 8 صبح الی 19 عصر می باشد.

تعداد نیرو

تعداد کتب امانت داده شده در طول 6 ماه

تعداد مراجعین در 
طول 6 ماه

تعداد نشریّات 
در طول 6 ماه

تعداد کتب موجود

تعداد عضو به نفر

نام کتابخانه

3 نفر

7282

10507

220

7084

1135

صاحب بن عبّاد

 

 کتابخانه عمومی حسن آباد :
نشانی : حسن آباد ، پارک آزادگان ، کتابخانه عمومی حسن آباد ،  تلفن : 4001-0229322

* * * * * * * * * * * * * * *

این کتابخانه در سال 1379 در ساختمانی که از طرف فرمانداری شهرستان ری و بخشداری فشافویه که به همین جهت ساخته شده در زمینی به مساحت 1000 مترمربع با زیربنای 1200 مترمربع در دو طبقه شامل مخزن کتاب ، سالن مطالعه برادران ، سالن مطالعه خواهران ، کلاسهای آموزشی ، بخش نشریّات و روزنامه و کودکان بنا گردید . کتابخانه دارای 10037 جلد کتاب و تعداد 998 نفر عضو فعّال می باشد تعداد 67 عنوان نشریّات در ماه و چهار عنوان روزنامه بطور روزانه در این کتابخانه به اعضاء و مراجعین عرضه می گردد . تعداد مراجعین این کتابخانه در ماه 1450 نفر و تعداد کتب به امانت داده شده 3536 جلد در ماه می باشد . کتابخانه بطریق سیستم باز و به روش طبقه بندی دیویی اداره می شود . این کتابخانه مجهّز به سیستم رایانه بوده که در حال حاضر ورود به اطلاعات به کامیپوتر خاتمه یافته است . کتابهای کتابخانه از طریق نهاد کتابخانه های عمومی کشور و خانه تازه های کتاب شهرستان ری بطور متوسط 500 جلد کتاب در سال تأمین می شود . درجه فیزیکی کتابخانه 1 و درجه فرهنگی آن 2 می باشد . میزان حقّ عضویّت سالیانه کتابخانه 10000 ریال برای تمام گروههای سنّی می باشد . تعداد پرسنل کتابخانه 2 نفر کارشناس بعنوان کتابدار و یک نفر خدماتی می باشد . ساعت کار کتابخانه 7:30 صبح الی 19 عصر می باشد .

تعداد نیرو

تعداد کتب امانت داده شده در طول 6 ماه

تعداد مراجعین در 
طول 6 ماه

تعداد نشریّات 
در طول 6 ماه

تعداد کتب موجود

تعداد عضو به نفر

نام کتابخانه

3 نفر

21216

8701

250

10037

998

حسن آباد

 

 کتابخانه عمومی کهریزک (جدا) :
نشانی : کهریزک ، مقابل دبیرستان سعادت ، کتابخانه عمومی کهریزک ،  تلفن : 2523740-0229

* * * * * * * * * * * * * * *

این کتابخانه در سال 1379 تأسیس گردید زمین کتابخانه به مساحت 1210 مترمربع توسط شخص خیری به نام آقای محمّدی تأمین و ساختمان کتابخانه در زیربنای 900 متر مربع در دو طبقه توسط فردی خیر و نیکوکاری دیگر به نام آقای جدا احداث گردیده است . کتابخانه دارای سالن مطالعه خواهران و سالن مطالعه برادران ، سالن نشریّات و روزنامه و سالن مخصوص کودکان و اتاق های آموزشی می باشد . همچنین کتابخانه دارای سرایداری مستقل بوده که توسط دفتر طرحهای عمرانی و املاک اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی با هزینه ای بالغ بر 5 میلیون تومان احداث گردیده است . کتابخانه دارای 10214 جلد کتاب و تعداد 931 نفر عضو فعّال می باشد تعداد 67 عنوان نشریّات و 4 عنوان روزنامه در این کتابخانه به اعضاء و علاقمندان عرضه می گردد . تعداد مراجعین این کتابخانه در ماه 2200 نفر و تعداد کتب به امانت داده شده در روز 70 جلد کتاب می باشد ، کتابخانه بطریق سیستم باز و رده بندی دیویی اداره می گردد و دارای بخش کودکان نیز می باشد . این کتابخانه مجهّز به سیستم رایانه بوده و بصورت شبکه سرویس دهی و امانت کتاب انجام می پذیرد . منبع تأمین کتاب این کتابخانه ، توسط نهاد کتابخانه های عمومی کشور و خانه تازه های کتاب شهرستان ری بطور مستمر و 700 جلد کتاب در سال می باشد . درجه فرهنگی و فیزیکی کتابخانه 2 می باشد حقّ عضویّت کتابخانه 10000 ریال برای مدت یک سال و برای تمام رده های سنّی می باشد . تعداد نیروی انسانی کتابخانه 3 نفر با مدرک تحصیلی کارشناسی بعنوان کتابدار و یک نفر نیروی خدماتی می باشد . ساعات کار کتابخانه 7:30 الی 19 می باشد.

تعداد نیرو

تعداد کتب امانت داده شده در طول 6 ماه

تعداد مراجعین در 
طول 6 ماه

تعداد نشریّات 
در طول 6 ماه

تعداد کتب موجود

تعداد عضو به نفر

نام کتابخانه

3 نفر

11723

7449

488

10214

931

کهریزک

 

  کتابخانه عمومی زکریّای رازی :
نشانی : شهرری ، بوستان رازی ، کتابخانه عمومی رازی ،  تلفن : 
55901618

* * * * * * * * * * * * * * *

این کتابخانه در سال 1346 در ساختمانی استیجاری تأسیس گردید و در سال 1385 به ساختمان فعلی که واگذار می باشد انتقال یافت . هم اکنون این کتابخانه دارای 600 مترمربع زیربنا در دو طبقه شامل مخزن کتاب ، سالن مطالعه برادران ، سالن مطالعه خواهران و سالن نشریات و روزنامه می باشد . کتابخانه دارای 20138 جلد کتاب و تعداد 3600 عضو فعال می باشد . تعداد 140 عنوان نشریات و 10 عنوان روزنامه در ماه به اعضاء و علاقمندان در این کتابخانه عرضه می گردد . تعداد مراجعین این کتابخانه در ماه 11842 نفر و تعداد کتب به امانت داده شده در روز 350 جلد می باشد . کتابخانه به طریق سیستم بسته و به روش طبقه بندی دیویی اداره می شود . کتب مورد نیاز کتابخانه عمده از طریق نهاد کتابخانه های عمومی کشور و خانه تازه های کتاب شهرستان ری به تعداد 2000 جلد کتب در سال تأمین می گردد . کتابخانه از لحاظ درجه فرهنگی 1 و فیزیکی 2 می باشد . میزان حق عضویت کتابخانه سالیانه 10000 ریال برای تمام رده های سنی می باشد . کتابخانه مجهز به سیستم رایانه بوده و سرویس دهی و امانت کتاب به اعضاء و مراجعین بوسیله آن انجام می پذیرد . تعداد نیروی انسانی کتابخانه در حال حاضر 3 نفر کتابدار با مدرک کارشناسی و یک نفر دیپلم و یک نفر نیروی خدماتی می باشد . ساعت کار کتابخانه 7:30 صبح الی 19 عصر می باشد .

تعداد نیرو

تعداد کتب امانت داده شده در طول 6 ماه

تعداد مراجعین در 
طول 6 ماه

تعداد نشریّات 
در طول 6 ماه

تعداد کتب موجود

تعداد عضو به نفر

نام کتابخانه

5 نفر

563/86

895/100

560

20138

3600

رازی

 

 کتابخانه عمومی شهرسالم 1 :
نشانی : شهرری ، فلکه اوّل دولت آباد ،   تلفن : 33754041

* * * * * * * * * * * * * * *

این کتابخانه در اردیبهشت ماه سال 1375 افتتاح شد و وابسته به ستاد شهرسالم (شهرداری) می باشد . دارای ساختمانی با مساحت زیربنای حدود 2000 مترمربع می باشد . کتابخانه دارای 20100 جلد کتاب و تعداد 12500 نفر عضو می باشد . تعداد 110 عنوان نشریّات در ماه و 17 عنوان روزنامه بطور روزانه در این کتابخانه به اعضاء و مراجعین عرضه می گردد . تعداد مراجعین این کتابخانه در ماه 2000 نفر و تعداد کتب به امانت داده شده 1700 جلد در ماه می باشد . کتابخانه بطریق سیستم بسته و به روش طبقه بندی کنگره ای اداره می شود . این کتابخانه نیز کلاسهای کامپیوتر ، زبان ، هنر و  برگزار کرده و دارای واحد سمعی و بصری و قسمت مشاوره خانواده نیز می باشد . درجه فیزیکی و فرهنگی 1 می باشد و میزان حقّ عضویّت سالیانه کتابخانه 32000 ریال برای تمام گروههای سنّی بوده و ساعات کار کتابخانه 7:30 الی 20:30 و در ایّام خاصّ 22:30 است . که در ایّام خاصّ و روزهای جمعه نیز باز می باشد . تعداد پرسنل کتابخانه 13 نفر که شامل 8 نفر کتابدار و 5 نفر نیروی خدماتی می باشد . مدارک لازم جهت ثبت نام : 2 قطعه عکس - 1برگ فتوکپی شناسنامه و سالانه مبلغ 32000 ریال است .

تعداد نیرو

تعداد کتب امانت داده شده در طول 6 ماه

تعداد مراجعین در 
طول 6 ماه

تعداد نشریّات 
در طول 6 ماه

تعداد کتب موجود

تعداد عضو به نفر

نام کتابخانه

13 نفر

1700 جلد

2000 نفر

127

20100

12500

شهر سالم 1

 

 کتابخانه آستان مقدّس حضرت عبدالعظیم  علیه السّلام :
نشانی : شهرری ، بست شمالی حرم حضرت عبدالعظیم  علیه السّلام ،   تلفن : 
51223350  - 51223352

* * * * * * * * * * * * * * *

این کتابخانه دارای 5000 مترمربع زیربنا در دوطبقه شامل مخزن کتاب ، سالن مطالعه برادران و خواهران (3500مترمربع) و  می باشد . کتابخانه دارای 45000 جلد کتاب به زبانهای مختلف و تعداد 10157 نفر عضو است . کتابخانه دارای مخزنی بسته با سیستمی تلفیقی از دیوئی و الفبائی اداره می شود و هم اکنون در حدود 10 سال است که کار ثبت سرفصلهای مندرج در کتب را با قید صفحه در رایانه شروع کرده اند که تا کنون 540000 سرفصل مندرج ثبت گردیده است . بیشترین کتب آن تاریخ ، تفسیر ، ادبیات ، علوم پایه ، فلسفه ، فقه و  می باشد و بیشترین مراجعین آن را محصّلین ، طلّاب ، دانشجویان و محققّین تشکیل می دهند . به علّت وقف کتب از طرف خیّرین امکان خارج کردن کتابها از محلّ کتابخانه مقدور نمی باشد . مخزن کتابخانه در زیرزمین بوده وکتب به وسیله آسانسور جا به جا می شود . گنجایش مخزن یک میلیون جلد است و در آینده نزدیک از شبکه اینترنت و کیوسکهای تحقیق نیز بهره مند خواهند شد . ساعات کارکتابخانه 8 الی 20 و در روزهای تعطیل 8 الی 16 است که در بعضی از فصول افزایش می یابد . مجموعه کتب کتابخانه وقفی ، اهدائی و خریداری شده است . عضویّت در کتابخانه برای عموم مردم آزاد می باشد .  مدارک لازم جهت عضویّت در کتابخانه : 1 برگ گواهی ( از محلّ کار  محلّ تحصیل - محلّ سکونت )  یک قطعه عکس - 2000 ریال وجه نقد لازم بذکر است زائرین و سایر واردین به آستان نیاز به کارت عضویّت نداشته و تنها با ارائه کارت شناسایی معتبر می توانند بمدت 10 روز از کتابخانه استفاده نمایند .

تعداد نیرو

تعداد کتب امانت داده شده در طول 6 ماه

تعداد مراجعین در 
طول 6 ماه

تعداد نشریّات 
در طول 6 ماه

تعداد کتب موجود

تعداد عضو به نفر

نام کتابخانه

17 نفر

--

25000 نفر

21

45000

10157

آ ستان حضرت عبدالعظیم علیه السّلام

 

 کتابخانه عمومی شهرسالم 2 :
نشانی : شهرری ، خیابان 45 متری شهرری ،   تلفن : 
33753031

* * * * * * * * * * * * * * *

این کتابخانه در سال 1375 در ساختمانی با مساحت زیربنای 1100 مترمربع تأسیس گردید که وابسته به ستاد شهرسالم (شهرداری) است . کتابخانه دارای 16500 جلد کتاب و تعداد 7482 نفر عضو می باشد و تعداد 20 عنوان روزنامه و 110 عنوان نشریّه در ماه به اعضاء و علاقه مندان عرضه می گردد . تعداد مراجعین این کتابخانه درماه 4600 نفر و تعداد کتب به امانت داده شده در ماه 1400 جلد می باشد کتابخانه بطریق سیستم بسته و به روش طبقه بندی کنگره ای اداره شده ( در مورد کتب مرجع مخزن باز است و در مورد کتب کودکان و جزوات درسی سیستم دیوئی (دهدهی) اعمال می شود ) و کتب مورد نیاز کتابخانه از طریق هیأت امناء کتابخانه های عمومی کشور ، خریداری ، اهداء تأمین می شود کتابخانه از لحاظ درجه فرهنگی 1 می باشد . کتابخانه دارای یک نشریه بنام نشریّه سبز است که مطالب آن توسط اعضاء گردآوری می شود . در این کتابخانه از بهمن ماه سال 1382 بخش نابینایان با 56 عنوان کتاب بریل ، 150 عنوان نوار ، تجهیزات کامپیوتری با سیستم گویا ، تلویزیون و  آماده خدمات دهی به نابینایان می باشد در ضمن در این کتابخانه از اردیبهشت ماه سال 83 انجمن حمایت از کودکان بی سرپرست و بی بضاعت و واحد عکاسی راه اندازی شده است و دارای دو تشکل اندیشه سبز و جمعیّت نیکرایان جوان می باشد . ساعات کار کتابخانه 7:30 الی 20:30 و در ایّام خاصّ تا ساعت 22:30 می باشد . مدارک لازم جهت ثبت نام 2قطعه عکس- 1 برگ فتوکپی شناسنامه -  2000 ریال (سالیانه) می باشد

تعداد نیرو

تعداد کتب امانت داده شده در طول 6 ماه

تعداد مراجعین در 
طول 6 ماه

تعداد نشریّات 
در طول 6 ماه

تعداد کتب موجود

تعداد عضو به نفر

نام کتابخانه

8 نفر

1400 جلد

4600 نفر

130

16500

7482

شهر سالم 2

 

کتابخانه عمومی شیخ کلینی :
نشانی : شهرری ، خیابان 24 متری ، خیابان کریمی شیرازی ،جنب بوستان شورا   تلفن : 
55391314

* * * * * * * * * * * * * * *

این کتابخانه در سال 1385 همزمان با سوم خرداد سالروز آزادی خرمشهر افتتاح گردید . این کتابخانه در زمینی به مساحت 1500 مترمربع شامل مخزن کتاب ، سالن مطالعه خواهران و برادران ، بخشهای اداری و آموزشی و تأسیسات و سرایداری می باشد و زمین کتابخانه توسط شهرداری محترم منطقه 20 و اعتبارات ساخت آن توسط بودجه استانی تأمین گردیده . کتابخانه دارای 3000 جلد کتاب و تعداد 350 نفر عضو فعال می باشد . تعداد نشریات بطور پراکنده می باشد و بصورت منظم ارسال نمی گردد و دو عنوان روزنامه بطور روزانه در این کتابخانه با اعضاء و علاقه مندان عرضه می گردد . کتابخانه به طریق سیستم باز و طبقه بندی دیویی اداره می گردد و مجهز به سیستم رایانه بوده و ورود اطلاعات کتابشناسی مربوطه خاتمه یافته است . درجه فرهنگی کتابخانه 1 و فیزیکی آن 2 می باشد . کتب مورد نیاز کتابخانه از طریق نهاد کتابخانه های عمومی کشور و خانه تازه های کتاب شهرستان ری تأمین می گردد . میزان حق عضویت سالیانه کتابخانه 10000 ریال برای تمام گروههای سنی می باشد و تعدا پرسنل کتابخانه 2 نفر با مدرک کارشناسی و یک نفر خدماتی است . ساعت کار کتابخانه 8 صبح الی 16 عصر می باشد .

تعداد نیرو

تعداد کتب امانت داده شده در طول 6 ماه

تعداد مراجعین در 
طول 6 ماه

تعداد نشریّات 
در طول 6 ماه

تعداد کتب موجود

تعداد عضو به نفر

نام کتابخانه

3 نفر

978

1063

8

3000

350

شیخ کلینی

 

 کتابخانه عمومی کوثر :
نشانی : شهرک فاطمیه ، بوستان معلم   تلفن : 
55959988

* * * * * * * * * * * * * * *

این کتابخانه در سوم خرداد 1385 در سالروز آزادسازی خرمشهر افتتاح گردید . این کتابخانه با مساحت 450 مترمربع زیربنا شامل مخزن کتاب ، سالن مطالعه خواهران و برادران می باشد و زمین کتابخانه توسط شهرداری محترم منطقه 20 و اعتبارات ساخت آن توسط بودجه استانی تأمین گردیده . کتابخانه دارای 3500 جلد کتاب و تعداد 320 نفر عضو فعال می باشد . تعداد نشریات بصورت پراکنده ارسال می گردد و سه عنوان روزنامه بطور روزانه در این کتابخانه در اختیار اعضاء و علاقه مندان قرار می گیرد . کتابخانه بطریق سیستم باز و طبقه بندی دیویی اداره می گردد . و مجهز به رایانه بوده و ورود اطلاعات مربوطه خاتمه یافته است و آماده خدمات بصورت رایانه ای می باشد . میزان حق عضویت در کتابخانه سالیانه 10000 ریال برای تمام گروههای سنی می باشد و تعداد پرسنل کتابخانه 2 نفر کارشناسی و یک نفر خدماتی است . ساعت کار کتابخانه 8 صبح الی 19 عصر می باشد .

تعداد نیرو

تعداد کتب امانت داده شده در طول 6 ماه

تعداد مراجعین در 
طول 6 ماه

تعداد نشریّات 
در طول 6 ماه

تعداد کتب موجود

تعداد عضو به نفر

نام کتابخانه

3 نفر

807

1183

7

3500

320

کوثر

 

  کتابخانه عمومی علامه دهخدا :
نشانی : شهرک علایین ، جنب مجتمع سیدالکریم   تلفن : 
33416262

* * * * * * * * * * * * * * *

این کتابخانه در سوم خرداد 1385 در سالروز آزادسازی خرمشهر افتتاح گردید . این کتابخانه با مساحت 450 مترمربع زیربنا شامل مخزن کتاب ، سالن مطالعه خواهران و برادران می باشد و زمین کتابخانه توسط شهرداری محترم منطقه 20 و اعتبارات ساخت آن توسط بودجه استانی تأمین گردیده . کتابخانه دارای 3500 جلد کتاب و تعداد 166 نفر عضو فعال می باشد . تعداد نشریات بصورت پراکنده ارسال می گردد و سه عنوان روزنامه بطور روزانه در این کتابخانه در اختیار اعضاء و علاقه مندان قرار می گیرد . کتابخانه بطریق سیستم باز و طبقه بندی دیویی اداره می گردد . و مجهز به رایانه بوده و ورود اطلاعات مربوطه خاتمه یافته است و آماده خدمات بصورت رایانه ای می باشد . میزان حق عضویت در کتابخانه سالیانه 10000 ریال برای تمام گروههای سنی می باشد و تعداد پرسنل کتابخانه 2 نفر کارشناسی و یک نفر خدماتی است . ساعت کار کتابخانه 8 صبح الی 19 عصر می باشد .

تعداد نیرو

تعداد کتب امانت داده شده در طول 6 ماه

تعداد مراجعین در 
طول 6 ماه

تعداد نشریّات 
در طول 6 ماه

تعداد کتب موجود

تعداد عضو به نفر

نام کتابخانه

3 نفر

1058

1374

--

3500

166

علامه دهخدا

  

منبع:سایت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم (ع)www.abdulazim.com